Мексиканското правителство заяви в неделя, че ще оспори решението на Върховния

...
Мексиканското правителство заяви в неделя, че ще оспори решението на Върховния
Коментари Харесай

Мексиканското правителство решено да се бори за избирателната реформа

Мексиканското държавно управление съобщи в неделя, че ще оспори решението на Върховния съд за краткотрайното блокиране на части от спорна изборна промяна. Тя бе прокарана от президента Андрес Обрадор, заяви " Ройтерс ".

В петък Върховният съд спря елементи от промяната, която беше редактирана  версия на първичната несполучлива конституционна промяна . Съдът също по този начин удостовери, че ще прегледа дело от самостоятелния изборен институт INE, който се стреми да го анулира.

Правителството на Мексико сподели в изказване, че ще оспори решението посредством своя юридически отдел и разкритикува прекъсването на съда.

" Невярно е, че главните права на жителите са изложени на риск, както и организацията на изборите, тъй че това е неоправдана и ненужна резолюция ", сподели държавното управление. От значително значение е министрите, които съставляват (Върховния съд на нацията) да работят в границите на пълномощията, които им подхождат, без да прекрачват рестриктивните мерки, наложени от Конституцията и законите ", се прибавя в него.
 Мексиканският президент в спор с Върховния съд
Мексиканският президент в спор с Върховния съд

Причината е престъпността

В известието на Върховния съд от петък се споделя, че казусът включва " допустимо нарушение на политическите и изборните права на жителите ".

Обрадор е в яростни конфликти с изборните управляващи през цялата си политическа кариера.

В края на предишния месец Сенатът на Мексико даде окончателното си утвърждение на изборната промяна, известна измежду локалните като " План Б ", за която критиците предизвестяват, че ще подкопае демокрацията.

Правителството съобщи, че промяната има за цел да понижи бюрократичните разноски за избори и да укрепи демократичните правила.

Десетки хиляди протестиращи излязоха на улицата дни откакто депутатите утвърдиха промяната, в един от най-големите митинги до момента против четиригодишното ръководство на Обрадор.
 Обрадор осъди митингите в Мексико против промяната му
Обрадор осъди митингите в Мексико против промяната му

Според съперниците му, той ще заграби още власт
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР